
לכלוך וחיידקים
כתומכים וותיקים של חוק חמש השניות, אתם וודאי מאפשרים לילדיכם להרים ולאכול מזון שנפל על הרצפה כמקובל… ילדינו גדלו בבתי ילדים קיבוציים. גם אם זה לא מצא הדבר חן בעייננו, המציאות הייתה חזקה מהמטפלות. מוצצים, בקבוקים, כוסות ושאר ירקות החליפו ידיים ושפתיים בסבב מתמשך: שלך שלי, שלי שלך. הזאטוטים גדלו בסביבה רב חושית מוצפת בגירויי טעם, בתוך בית הילדים ומחוצה לו, סטרילי זה לא היה.
העולם המודרני מצוחצח, מלוטש, מחוטא ומפוסטר. קצף היגייני לידיים הפך לפריט חובה בתיקו של כל היפוכונדר מצוי.
חוקרים מדענים רבים מדגישים לאחרונה את חשיבותם של החיידקים הטובים השוכנים בגופינו ובמערכת העיכול בפרט. כפי שלכל אחד יש את גנים הייחודים לו, יש לכל אחד גם אקוסיסטמה ייחודית לא פחות, מלאה בטריליוני חיידקים השומרים דווקא על "ניקיון" גופו או בריאות מערכת העיקול ובכלל.
The Invisible Universe Of The Human Microbiome
The next time you look in a mirror, think about this: In many ways you're more microbe than human. There are 10 times more cells from microorganisms like bacteria and fungi in and on our bodies than there are human cells. But these tiny compatriots are invisible to the naked eye.
בטבע זאטוטים זהירים אילו מקבלים את הרך הנולד בתרועות, מצטופפים להם לאורך תעלת הלידה כדי לנשק ולחבק ולהדביק בחום את התינוק בדרכו אל העולם. הכישוף נמשך, והתינוק היונק וממשיך ליהנות משפע ההגנה המוענקת לו.
ניקיון וטבע
היו היה עולם טבעי, פראי, מלוכלך ושופע זיהומים שונים ומשונים. בלהט הניקיונות והחיסולים גופינו התנקו אולי ממחלות קשות אבל ספגו פגיעה קשה בקהילת החיידקים הידידותיים.
רבות הן הדרכים בהן פגענו בכוחותינו. זה מתחיל בלידות נוחיות בניתוח קיסרי ותחליפי ההנקה הממעידים את הרך הנולד בעמדת נחיתות וממשיך בלהט החיטוי, הריסוס, הפסטור והניקיון. מובן שאהבתינו לכדורים ולאנטיביוטיקה בפרט מכה גם היא בנו. ושלא נשכח לרגע את האוכל המתועש הריק מתוכן מזין, שלא מסיע במאומה לכוחות התומכים הזעירים.
בעוד שהגנים שירשנו מהורינו קבועים (לפעמים יש לנו את היכולת ל"הדליק" או ל"כבות" תכונה מולדת), יש בידנו את היכולת לשנות מקצה לקצה את איכותם והרכבם של קהילת הזאטוטים הפנימית הפרטית.
תיקון עולם
מספיק לשנות את הרגלי האכילה, "להתנקות", לנפות מזונות מתועשים , סוכרים ושאר אוכל לא בריא ולהוסיף מזונות מלאיים מעולם הצומח כדי לגרום לשינוי מהיר בקהילת הזאטוטים. הורדת מתחים והכנסת פעילות ספורטיבית לסדר יומנו יכולים גם הם לתרום למאמץ.
נטילת כמוסות פרוביוטיקה עשויה גם היא להעשיר את האקוסיסטמה הפנימית.
קיימת עוד דרך, עתיקה ונשכחת, דרך טבעית, מהנה, וטעימה: הוספת מזונות מותססים לתפריט התזונה. אלא הם מזונות כגון כרוב ושאר ירקות כבושים, קמחי, קמבוצ'ה וקפיר.
מהו קפיר?
קפיר, האריה שבמשקאות, זהו משקה פרוביוטי שנוצר מהתססה של "דגני קפיר". "דגני קפיר" או גרגרי קפיר אינם כלל דגנים אלא קהילות משולבות של חיידקים ושמרים. צורתם דומה לזו של דגנים.
קפיר קיים בשתי גרסות, אחת על בסיס חלב והשנייה על בסיס מים. מקורה של המילה קפיר מהמילה הטורקית "קיף" שמשמעותה הינה "הרגשה טובה". מוצאו של קפיר על בסיס חלב נמצא בהרי הקווקז בטורקיה ומוצאו של קפיר על בסיס מים נחשב להיות במי המתוקים של קקטוס הצבר המקסיקני. טעמו מרענן, קליל, מוגז קלות, מהנה וכפי לשתייה. ככל שתהליך ההתססה מתארך, הקפיר נעשה מוגז יותר ואף נוצרת רמה זעירה של אלכוהול. התוצאה הסופית מזכירה במקצת סודה בטעם אקזוטי.
צריכה קבועה של קפיר מקנה לא רק חיידקים פרוביוטיים אלא גם אנזימים, מינראליים, חומצות אמינו וויטמינים. ככל שתהליך ההתססה מתארך, מתרבים החומצה הפולית וויטמינים מסוג B.
אני אוהבת מתכוננים פשוטים ומהירים, משתדלת להתרחק ממתכונים מרובי שלבים. יתר על כן, יש לי נטייה להרוג ירוקים ביתיים (צמחים) ושאר יצורי חיים. למרות שעברתי קורס להכנת לחם שאור, המחמצת שקבלתי להחזקתי לא האריכה ימים. היא נשכחה במקרר, גוועה מרעב ולא שרדה. לא הספקתי להכין ולו לחם שאור אחד!
לשמחתי אני יכולה להעיד שדגני הקפיר איתנים ומחזקים מעמד יפה. אם הם משגשגים אצלי במקרר, אין לי ספק שיחיו טוב מאוד גם בחזקתכם.
תהליך האימוץ
כדי להתחיל בהכנת קפיר עליכם להשיג "דגנים קפיר" חיים או יבשים. לרוב מי שמתחיל בתהליך מקבל דגנים מחבר או מכר, הרי הם באמת משגשגים ומכפילים את עצמם מאצווה לאצווה. מי שנשאר יתום מתורמים מזומן לפנות אלי. קיימים גם אתרים המוכרים את "דגני הקפיר" חיים ויבשים.
אני יוצאת מנקודת הנחה שקבלתם "דגני קפיר" חיים. הם נראים כמו קריסטלים שקופים או שקופים למחצה. הם יכולים להיות בכל מיני צורות, קטנים וגדולים יותר, כפיפים וחלקים .
אין דרך אחת
נוכחתי לדעת שיש מספר שיטות להכין קפיר. כדי לשמור על בריאותם ופעילותם של "דגני הקפיר" יש לדאוג לספק להם גם סוכר וגם מינרלים.
אפשר להשתמש בכל מיני סוכרים או שילוב שלהם. ניתן למשל להשתמש בסוכר לבן, קנה סוכר לא מזוקק (Sucanat), סירופ מייפל (אמיתי), סוכר קוקוס, וכו'. אותי לימדו שגרגרי הקפיר מעדיפים סוכר לבן אבל אני הצלחתי להכין קפיר מצוין בעזרת קנה סוכר לא מזוקק. לא ניתן להשתמש בדבש כממתיק היות והוא אנטי בקטריאלי.
מינרלים ניתן לספק דרך פרי יבש (עדיפות לצימוקים ותאנים, אני השתמשתי במשמש טרי ויצא מעולה) ולימון (עדיפות ללימון אורגני לא מקולף). כמו כן, ניתן להעשיר במינרלים דרך הוספה מינרלים נוזלים – קורט (trace) מינרלים או על ידי הוספת קליפת ביצה נקיה לתסיסה.
כדי לקבל משקה ממוגז יותר וטעם "חריף" יותר ניתן לבצע תהליך של התססה שנייה.
כיצד להכין קפיר, משקה פרוביוטי, על בסיס מים?
בכל ההכנות אין להשתמש בכלים ממתכתֱ!
המרכיבים:
חלופה ראשונה
2 כפות סוכר (ממתיק)
¼ כוס גרגרי קפיר שטופים
2 תאנים (טריים או יבשים טבעיים, ללא גופרית)
½ לימון אורגני עם הקליפה (אחרת ½ לימון לא אורגני מקולף)
1 ליטר מים (ללא כלור ולא מי אוסמוזה הפוכה או מים מזוקקים)
חלופה שנייה
4 כפות סוכר (ממתיק)
¼ כוס גרגרי קפיר שטופים
כמה טיפות מינרלים נוזלים או קליפת ביצה נקייה
1 ליטר מים
הכלים:
צנצנת זכוכית גדולה
מסננת פלסטיק
כף פלסטיק
התהליך:
לסנן את גרגרי הקפיר.
להעמיס את הסוכר (ממתיק) במים פושרים בצנצנת גדולה.
להוסיף את גרגרי הקפיר המסוננים .
להוסיף את הפרי או את קליפת הביצה או את טיפות המינרלים הנוזלים.
המשך חלופה א
לכסות, להתסיס ולהעמיד את הצנצנת במקום חמים כ-25 מעלות ל-24 שעות.
לסנן, לזרוק את הפרי (או הקליפה) ולשטוף את גרגרי הקפיר ולהחזיר את גרגרים לצנצנת קטנה עם 2 כפות סוכר על כל ¼ כוס ולשמור במקרר.
להחזיר את הנוזל בתהליך תסיסה לצנצנת ולהתסיס בחוץ ל-24 שעור נוספים. לאחר 48 שעות הקפיר מוכן. יש לשמור במקרר.
המשך חלופה ב
לחסות, להתסיס ולהעמיד את הצנצנת במקום חמים כ-25 מעלות ל-48 שעות.
לסנן, לזרוק את הפרי (או הקליפה) ולשטוף את גרגרי הקפיר ולהחזיר את גרגרים לצנצנת קטנה עם 2 כפות סוכר על כל ¼ כוס ולשמור במקרר.
לאחר 48 שעות הקפיר מוכן. יש לשמור במקרר.
לאחר התסיסה ניתן להוסיף טעמים למשקה. אפשר על כל ליטר קפיר להוסיף כוס מיץ טבעי ו/או פירות חתוכים וטעמים נוספים. אישית אני מאוד אוהבת את השילוב של ג'נג'ר ולימון, זה מזכיר לי ג'נג'ראייל שאותו אהבתי לשתות כילדה.
התססה משנית
ניתן לבצע תסיסה משנית ולהשאיר את הקפיר ה"מטובל" (עם המיץ/פרי/טעמים) בחוץ לעוד 24-48 שעות לפני הכנסתו למקרר. כדאי להשתמש בבקבוקי "פליפ טופ" (flip top) ולהשאיר מקום ריק בבקבוק לאוויר (כ1/4 בקבוק). יש לפתוח את הפקק פעם עד פעמיים ביום על מנת לשחרר לחצים ולמנוע התפוצצות הכלי.
לגרגרי קפיר יש חיים טובים והם מתרבים בקצב. ניתן להכין בסיבוב הבא כמות כפולה או לחלק גרגרי קפיר לחבר. כמו כן ניתן להוסיף קורט אל תוך שייק ירוק ואף לאכול כפי שהם. ניתן גם לייבש או להקפיא עודפים לשימוש במועד אחר.
** יש להאכיל את "דגני הקפיר" המוחסנים בקירור אחד לשבועיים! **
לבריאות – À la tienne !
אתם מוזמנים לפסוע בשביל הבריאות,
לגלות שפע של טעמים מענגים, ולבחור בריקוד ובהנאה כדרך חיים...
אהבתם ואתם לא מנויים, אבקש שתרשמו לרשימת ההפצה של הבלג. נא לרשם לרשימת התפוצה כאן.
לנרשמים לבלוג יוענק ספר דיגיטלי: 16 דרכים לפקד על בריאותכם. אני אשמח אם תוכלו להפיץ את מסרי בעולם. יש כאן סרט חמוד עם מסר עוצמתי. מוזמנים לשתף.
הצטרפו אליי: בחרו בשפע בריאות בשלמותה!
You Tell Your Future – The Power is Ours!
Imagine you had a looking glass where for a very short window of time you could observe, live the final moment, day, year or years of your life. The picture that you see is clear. Startled, you clearly do not like what you see. A wave of sadness and fright paralyzes you.
אַתָּה כותב את סיפור חייך.
אַתְּ בונה את עתידך:
הבחירות, הגוונים והסיפור שלך.
הכוח נמצא בידיים שלנו!
לכל התוהים,
מה אני עושה כאשר אני לא כותבת, יוצרת, רוכבת ורוקדת…?!
אני אוהבת לחבר בין אנשים. מרגש לראות את הברק בעיניים, צחוקם של אנשים המגלים משהו חדש בפעם הראשונה, ממש כמו ילדים קטנים. כאשר החוויה היא חדשה לכל חברי הקבוצה, היא מחברת לא רק את האדם לעצמו, אלא גם אדם לאדם תוך דילוג על הפערים הדתיים, העדתיים, התרבותיים והחברתיים.
סדנאות ב"ראייה אחרת"; חוויה של חיבור!
אשמח להצית שיח במפגשי ייחוד/איחוד בין קבוצות:
ערבים ויהודים
דתיים וחילוניים
עובדים ומנהלים
גברים ונשים
ירוקים ואדומים
- סדנאות דינמיות ומרתקות לאנשים פרטיים, חברות וארגונים.
- אימון, פרטני וקבוצתי, לדרך הבריאה: השרשת התנהגות בריאה כדרך חיים על ידי הקשבה לחוכמה הפנימית, זיהוי ערכים, והפיכת המטרות לפעולה.
- הרצאות.
- שיעורי ניה – החיבור הטבעי של תזונה, תעוזה ותנועה. ניה היא תנועה כיפית לצלילים עשירים ומגוונים מעולם אומניות הריקוד, הלחימה והריפוי. ניה היא חוויה רב חושית ומסע אל ריפוי עצמי והעצמה המעצב גוף, נפש ונשמה כאחד.