לחם פלא או זבל לבן?
משום מה במעגלים מסוימים לחיטה (מלאה) יש הילה של בריאות. בגלגוליי הראשונים בעולם הבריאות נפגשתי עם מרפא, ושבוע התבקשתי לרשום את כל המזונות שאכלתי. זכור לי כיצד הצגתי לו בגאווה את שפע הרשומים של לחם מלא במחברת שלי. כאשר הבנתי שהוא לא בדיוק יצא מגדרו מרוב שמחה מבט תימהוני אבוד השתלט על פניי…
מנין לי ההבנה ש"לחם מלא" הוא שם נרדף לבריאות?
בעולם המערבי הלחם קבל תואר של כבוד בכל ארוחה, אורח מצוי בכל ארוחה וטקס. "הלחם הקדוש" עובר מיד ליד בכנסייה, מברך את כניסת השבת ועטוף באהבה בילקוטי ילדינו.
איזה תענוג זה להכין לחם בבית: ללוש את הבצק, ללקק את האצבעות הדביקות מפעם לפעם וליצור צמות ושאר יצירות אומנות! מי לא רוכש פינה חמה בלבו לריחה ולטעמה האלוהי של חלה חמה שברגע זה הגיחה ויצאה מהתנור?
כל מילה רעה על לחמי עלולה למוטט את עולמי…
אהבתי במיוחד לאכול את החלק הפנימי של החלה החמה. הייתי חופנת מלוא היד ומכדררת את גוש הלבן בידיי עד ליצירת כדור של עונג לבן הישר לפה.
אמא לא הייתה סמל לבריאות אבל היו בהחלט דברים שהיא לא הסכימה להכניס לביתה. ללחם פלא או Wonder Bread לא היה שום מקום בעגלת הקניות. הלחם הלבן והרך תמידי יצר כדורים מעולים. כה קנאתי בחבריי שהיו מבאים כריכים לבית הספר העשויים מן הלחם הקסום הזה.
גרעין של חיטה מורכב משלושה חלקים עיקריים: סובין, נבט חיטה ואנדוספרם.
סובין מכיל ויטמינים מסוג B, סיבים ומינרלים.
נבט החיטה היא מקור לנוגדני חמצון, ויטמין E, ויטמינים מסוג B, ושומן.
באנדוספרם נמצאת פחמימה/האנרגיה והחלבון.
בסוף מאה ה-19 ותחילת מאה ה-20 התפתחה תעשיית הקמח הלבן המודרני. המהפכה התעשייתית שלחה את ידה לבסוף גם לגזירת הדגן. ככל שהעבודה עברה מן השדה והמשק הפרטי למפעלים, היה צורך להכיל את העובדים בסביבתם החדשה. תמו הימים של אפיית לחם מ-א' ועד ת', מהשדה הישר לשולחן המשפחתי. אחסון של קמח מלא בכמויות גדולות לאורך זמן היה בעיתי מכיוון שהקמח התחמצן בקלות יחסית ועורר דאגה למחלות הנלוות לכך.
קמח טהור מגזע הלבן
Hopalong Cassidy Orig Wonder Bread Commercial
Original commercial from my collection that was transfered from 16mm film. Wonder Bread commercial form Hopalong Cassidy Show.
קמח טהור מהגזע הלבן נולד לפתור את העניין. אם פעם במצרים העתיקה או באימפריה הרומית קמח לבן היה נחלתם הבלעדית של העשירים, כעת הקמח הלבן השתרש גם בבתיהם של "פשוטי העם".
בכדי לייצר קמח לבן נזרקו שניים מתוך שלושת חלקי הגרעין. בכך נולד קמח לבן ערום מכל ויטמינים, מינרלים נוגדי חיצון ושומן: יצירת אומנות למופת, אומנות לבנה אכילה!
במהלך השנים התפקחו והבינו שהחסכים הובילו לחולי. בהתחלה התחילו על פי חוק להעשיר את הקמח הערום בתוספים. בהמשך הדרישה לחמים מחיטה מלאה עלתה כך שבארצות הברית בשנת 2009 הייתה השנה הראשונה שמכירות הלחם המלא עלו על אלו של הלחם הלבן.
היו כמה מביננו שדרשו שלחם לבן לא בריא ומזיק לבריאות, והתפתחה תעשייה חדשה של לחמים מיוחדים העשויים מדגנים מלאים.
שחור זה הלבן החדש!
מסתבר שהעניין לא כל כך פשוט. לא ברור עד כמה חיטה מטיבה לנו לבריאות, גם אם היא שלמה ומלאה.
זה לא מה שהיה פעם
החיטה שאנו מגדלים היום איננה החיטה המקורית שנמצאה באגן הים התיכון לפני אלפי שנים (עוד הרבה לפני שמדברים על אורגניזמים מהונדסים גנטית – GMO).
לגרעין חיטה העתיק, למשל אינקורן (Einkorn) ואממר ,(Emmer)יש יותר חלבון אבל פחות כרומוזומים ופחות גלוטן. אם לתא חיטה מסוג אינקורן היו רק שני סטים של כרומוזומים, לתא של חיטה מודרנית יש שישה (שלושה צמחים קדמונים הופכו לאחד!) ואפילו לקמח הכוסמין (Spelt) המהולל יש שישה סטים של כרומוזומים! גלוטן הוא שם כללי הניתן לשני סוגי חלבון בתוך תא החיטה: גליאדין (gliadin) וגלטונין (glutenin). סוגי חלבון אלו מעניקים לחם את תכונת הגמישות.
כדי לשדרג את הבריאות חשוב לסגל לעצמנו הרגלים חדשים, שינויים גדולים כקטנים. לפעמים שינוי קטן באורך חיינו יכול להביא לשינוי עצום.
כך בדיוק קרה כאשר הפסקתי לאכול חיטה בכל צורותיה. מאז ומתמיד היו לי רגעים בהם שהייתי חייבת לאכול כאן ועכשיו. לא יעזרו דיבורים: הגברת חייבת לאכול!
הימים הראשונים היו מאתגרים. סבלתי וחשבתי רק על מה שנאסר עלי לאכול. לא פשוט לעצור הרגל ממכר.
בסופו של דבר התגלה רז מתוק בקיץ הייסורים.
ברגע שהסרתי את חיטה מן התפריט היומי, התחלתי להשיל משקל בקלות ללא כל מאמץ. יתר על כן, פתאום נעלמו להם התקפי הרעב שהיו מופיעים להם חדשות לבקרים. לאחר זמן מה, התחזקתי ויכולתי להביט ללא מורא על שולחן ערוך ומלא במזון האסור. לא הרגשתי עוד שאני מפסידה את טעם החוויה.
הידעתם שלגמרי לא פשוט להימנע מגלוטן? המשימה הרבה יותר מסובכת מאשר להפסיק לאכול לחם ועוגות. גלוטן יכול להתחבא באין ספור מקומות: ברטבים, מטוגנים, קציצות בשר, קציצות דמוי בשר, מרקים, דגים, נקניקיות, מסטיק, רפרפת, נקניק, שבולת שועל, אלכוהול, מוצרי קוסמטיקה ועוד ועוד רבים.
השבוע שוב פגשתי את "אחותי מאמא אחרת". גדלתי עם שלושה אחים. כמה נפלא שפתאום אני מוצאת את עצמי מוקפת ב"אחיותיי מאמהות אחרות!". "אחות" זו, שהכרתי שלא מזמן ברשת החברתית, באה לבקר בארצנו הקטנה. היא אינה סתם רגישה לגלוטן, אלא חולת צליאק.
מחלת הצליאק גורמת לגוף לתקוף את חלבוני הגלוטן המתקבלים כפולשים זרים. זאת מחלה אוטואימונית הגורמת לנזק למעי הדק וספיגת המזינים נפגמת. הופתעתי לגלות את הוראות הדיאטנית לבן זוגה כיצד להתנשק עם חולת צליאק.
דמינו לעצמכם שכל פעם שרציתם להתנשק עם יקיריכם הייתם צריכים לרוץ ולצחצח שיניים, לעבור עם חוט דנטלי ולשטוף היטב עם מי פה. זאת דרך נפלא להרוס את קסמו של כל רגע הרומנטי…
רק כאחד מתוך מאה אנשים חולה במחלת הצליאק.
על מה כל המהומה?
במסע הפרטי שלי לחיפוש אל עבר המפתח לבריאותי, נפגשתי עם לא מעט מרפאים אשר מיד המליצו להוציא את החיטה או אף את כלל המוצרים המכילים גלוטן מהתפריט. אפילו רופאי הקופה מהרו להמליץ על בדיקת דם למחלת הצליאק. גלוטן הוא בהחלט על הכוונת.
חיטה גמדית רב גלוטן רב סוכר
לחיטה המודרנית רב הגלוטן גם פחמימה רב סוכר בשם עמילופקטין-A. מעניין מאוד לדעת שאין שוני באינדקס הגליקמי GI - )מדד פירוק פחמימות לרמת הסוכר בדם) בין לחם לבן לבין לחם מחיטה מלאה! יתר על כן, אם מדד הגליקמי ללחם מכל סוגיו הוא 71 למנה, אזי המדד לקוקה קולה הוא "רק" 63 ולחטיף Snickers רק 51!!!
החיטה המודרנית אלופה בלהעלות את רמת הסוכר בדם וליצור "בטן של חיטה". מזונות עם ערך גליקמי גבוה לא רק מעלים את רמת הסוכר בדם אלה גם מחלישים את מערכת החיסון, מציתים דלקות ברמות נמוכות ותורמים את חלקם ליצור כבד שומני.
נמצא קשר לא רק בין גלוטן ומחלות אוטואימונית אלא גם להפרעות במצב רוח, הפרעות עיכול, אוטיזם, סכיזופרניה, דמנציה, חסכים תזונתיים, סוכרת ועוד.
הגלוטן יכול לפגוע בבריאות המעיים גם כאשר לא נמצאת עדות למחלת הצליאק.
רעב רב
אז מתברר שהחיטה לא רק גורמת להשמנה ולדלקות אלא גם מעוררת רעב גדול. תהליך פרוק החלבונים המורכבים לחלבונים קצרים יותר יוצר בשם exorphins ממשפחת אופיואיד פפטיד (Opioid peptides). במילים אחרות, נוצר חומר דמוי אופיום המתחבר ביתר קלות לקולטני אופיואידים במוח. הסועד נהנה מתגובה דומה לשחרור אנדורפינים ושערי גן העדן נפתחים לרווחה. כמו נרקומן עם ידיים רועדות, אנו מחפשים באמוק את המנה הבאה.
הנאשמת גורמת להשתוקקויות, אכילת יתר והשמנת יתר. מוכר לכם?
אני ממליצה בחום לעשות ניסיון בעצמכם. היו אמיצים והתנזרו מחיטה. על תראו בזה כמאסר עולם אלא תעשו תחילה מבחן של חודש. בתום תקופת המבחן אני מהמרת שלא רק תרגישו טוב יותר אלא תראו את השינוי במראה!
שינוי קטן באורך חיינו יכול להביא לשינוי עצום!
משחקי אבוקדו וג'נג'ר
אם תרם שמתם לב אני ג'נג'ר הוא אורח כבוד במטבח שלי. אני גם מאוד אוהבת אבוקדו. האבוקדו נותן מרקם נפלא גם לשייק ירוק וגם לקינוחים. קבלו שני מתכונים למוס.
לימון מוסיף המון
1 תפוח מגולען וחתוך לשמיניות
½ לימון מיץ וקליפה מגורדת
4 תותים עם הגבעולים
1 כף ג'נג'ר טרי חתוך קטן
½ אבוקדו חתוך
¼ כפית סוכר
שוקולד תפוז
מיץ מחצי לימון
½ כפית קליפת לימון מגורדת
2 תפוחי עץ מגולענים, ללא גרעינים וחתוכים לשמיניות
1 כף פישטן טחון
4 תמרי מדגול חתוכים
6 תפוזים סינים חתוכים
1 כפית ג'נג'ר טרי חתוך קטן
4 כפות קקאו
½ אבוקדו חתוך
בשני המתכונים ניתן לערב את כל החומרים בבלנדר. מומלץ לקרר לפני הגשה. שעה במקפיא ויש הקינוחים מדהימים. בקלי קלות אפשר להכין קינוח ללא גלוטן וטבעוני. מתאים אף לאוכלי בשר מושבעים!
אם אהבתם ואתם לא מנויים, אבקש שתרשמו לרשימת ההפצה של הבלג. נא לרשם לרשימת התפוצה כאן.
אני אשמח אם תוכלו להפיץ את מסרי בעולם. יש כאן סרט חמוד עם מסר עוצמתי. מוזמנים לשתף.
הצטרפו אליי: בחרו בשפע בריאות בשלמותה!
You Tell Your Future – The Power is Ours!
Imagine you had a looking glass where for a very short window of time you could observe, live the final moment, day, year or years of your life. The picture that you see is clear. Startled, you clearly do not like what you see. A wave of sadness and fright paralyzes you.
אַתָּה כותב את סיפור חייך.
אַתְּ בונה את עתידך:
הבחירות, הגוונים והסיפור שלך.
הכוח הוא שלנו!