אני לא סתם תווית

lableU

אופס, עוד פעם פישלתי ובגדול!

שוב מוצאת את עצמי זורקת את היצירה הקולינרית לפח. ‏מכירים את הרגע בו מגלים שנשפך יותר מידי מלח למרק? מינון יתר של סוכר לעוגה? ‏התבשיל חמוץ מידי? המרק שומני מידי? הרוטב פשוט מר? והסלט חריף אש?‏

מה לעשות? זורקים לפח ומתחילים מאפס…‏

אנחנו יודעים לפתור משוואה דיפרנציאלית, כיצד לנוהג במתקפת גזים אבל לחלוטין חסרי ‏ישע במטבח … "אחחח" הידע הטקטי במטבח שואף לאפס…‏

אני שייכת אמנם לזן נכחד, לימדו אותנו הבנות בכיתה ח' מעט כישורי בישול ותפירה (אל ‏דאגה – כבר בגיל הזה מצאתי את עצמי פורצת בכוח אל תוך שיעור הנגרות עם הבנים..). ‏מעט מאוד כישורים… כל כך מעט שמבית הספר לא צברתי שום ידע משמעותי ומהבית, ‏מאימי לא זכיתי ללמוד לבשל כלל… ‏

בשנים האחרונות נחשפתי לכמה וכמה קורסי בישול ו"אי בישול " (‏raw food‏). בדרך ‏רכשתי מקצת קסמים. אחד הקסמים הבסיסים ביותר הוא היכולת לתקן ולהעשיר טעמים.‏

האם תהיתם פעם למה בכל מתכונן לעוגה תמיד רשום קורט מלח? מה הקטע? מה קשור ‏המלח לעוגה???‏

מתברר שהוספת טעמים מאזן, מחדד ומשפר את טעם התבשילים והשיקויים.‏

איזון טעמים

במטבח מתייחסים לשישה טעמים שונים: מתוק, מלוח, חמוץ, שומני, מר וחריף. הטעמים ‏העיקריים הם ארבע הראשונים ברשימה: מתוק, מלוח, חמוץ ושומני. על פי רוב, כל מתכון ‏יכלול מרכיבים מכל אחד של ארבעת משפחות הטעמים האלו. גשו אל מדף הספרים ‏והוציאו ספר מתכונים. תבחרו מתכון אקראי. תנסו לזהות את המרכיבים המייצגים את ‏‏"ארבעת האימהות".‏

כאשר אחד הטעמים במרקחת משתלט על יתר מידה, ניתן לתקן בעזרת הוספת טעם ‏אחד או יותר. איזה פלא!‏

מהקל לכבד… ‏הוראות תיקון

מתוק יתר על המידה – דווקא תבשיל מתוק מידי הוא הקל ביותר לתיקון וניתן להוסיף כל אחד או ‏שילוב של יתר הטעמים: מלוח, חמוץ, חריף, מר ו/או שומני.‏

חמוץ יתר על המידה – כאשר מאכל הוא חמוץ מידי אפשר לאזן את טעמו בעזרת הוספת כל אחד ‏מהטעמים האחרים (או שילוב) למעט הוספת מרכיב חריף.‏

מלוח יתר על המידה – שוב יש הרבה אופציות למעט להוספת טעם חריף או מר.‏

חריף יתר על המידה – רק לא להוסיף טעם מר או שומני.‏

מר יתר על המידה – רק לא להוסיף טעם חריף או שומני.‏

שומני יתר על המידה – אפשר לתקן אך ורק בעזרת הוספת טעם חומץ.‏

הכנתי ציור שבעזרתו ניתן בקלות לזהות את הפרטנרים המתאימים לתיקון הטעמים.‏

flavor balance heb

תיקוני טעם נבחרים מהעולם הצומח:‏

להוספת טעם מתוק: תמרים, סילאן, סירופ מייפל, אגבה, פירות יבשים …‏

להוספת טעם חמוץ: פרי הדר, חומץ, חמוצים למיניהם, אוכל מותסס

להוספת טעם מלוח: מלח אטלנטי, מלח הימלאי‏, עשבי ים למיניהם, רוטב תמרי (רוטב ‏סויה ללא גלוטן) ורוטב מיסו (גם רוטב המבוסס לרוב על סויה)‏

להוספת טעם חריף: פלפל חריף למיניהם, זַנגבִיל, שום, בצל, כוסברה, חזרת וחרדל‏

להוספת טעם מר: כמון, קינמון, קייל, פטרוזיליה, קליפת פרי הדר, שוקולד מריר, קפה, ‏ומנגולד

להוספת טעם שומני: אגוזים או "חמאת אגוזים" למיניהם, שמן קוקוס, תחינה, אבוקדו ‏ושמן זית

איזון חושי התנועה

בעזרת ששת הטעמים השונים ניתן לחוש עונג, אושר ועוצמה. כפי שניתן לחוש טעם אלוהי ‏בפה (בעזרת איזון הטעמים מובן), ניתן גם לחוש אותם רגשות בדיוק בגוף בעזרת שילוב ‏טוב של חמשה חושי התנועה: גמישות, זריזות, תנועתיות, כוח ויציבות. ‏

בדיוק כפי שאם נאכל כל היום רק אוכל מלוח בריאותינו תיפגם, כאשר נעסוק אך ורק ‏בפעילות של כוח גופינו נהיה נוקשה ולא מאוזן.‏

אימון לכושר גופני טוב יכלול את כל הקשת של חושי התנועה:

גמישות הינה אנרגיה המתנועעת אל מחוץ לגוף. היא מאפשרת לנו להרגיש גבוהים ‏וגדולים בחלל המרחב. גמישות פותחת בפנינו שפע של אפשריות . בעזרת מתיחה גדולה ‏אל כיוון השמיים, חושו עולם של אפשריות שרק המחכה לכם…‏

כוח הינו אנרגיה מתנועה אל תוך הגוף. חושו את כוחה של הזרוע, את עוצמתו ועומקו של ‏הכוח כאשר אתם "עושים שריר". שאבו את הכוח פנימה.‏

תנועתיות הינה אנרגיה בתנועה מתמדת. תנועתיות הינה זרימה רב כיוונית. כאן תמצאו ‏את החופש והנעורים.‏

זריזות היא תנועה שכל רגע עוצרת ומתחילה מחדש. הזריזות מפתיעה, שובבה ומשתנה.‏

יציבות מסמלת אנרגיה בתנועה רב כיוונית המתחילה ונגמרת במרכזו של הגוף. יציבות ‏היא שלום ואחדות, שורשים עמוקים, חיבור למקור ומוכנות לתנועה.‏

תרגול של ניה מתבסס על כל חמשת חושי התנועה. היא תנועה הוליסטית שבונה כושר ‏גופני המתבלט החוצה ופנימה ושונה בתכלית מכל אימון שהכרתם עד כה.‏

אט אט מתקררים הימים וגופי כמהה למרקים חמים. בעת כזו, מרק טוב הוא המעדן ‏המתבקש. הכנת מרק זו היא הזדמנות מצוינת לשחק באיזון טעמים.‏

אפשרו לעצמכם להשתעשע במטבח ובאימונים: כל מי שמגביל את טעמיו בצלחת, ופעילותו ‏הגופנית לגוונים מונוטוניים, יוצא נפסד. ‏


הינה לכם רעיון פשוט גאוני עם טעם של גן עדן. קחו ענף זקן של רוזמרין ונעצו אותו בפרי ‏אהוב כשיפוד. אפו את היצירה בתנור בחום 180 מעלות לכ15-20 דקות… איזו שילוב ‏מדהים של מתוק וחריף ☺‏

FIGS


ברצוני להגיד תודה שקראתם את פוסט זה.

אם אהבתם ואתם לא מנויים, אבקש שתרשמו לרשימת ההפצה של הבלג. נא לרשם לרשימת התפוצה כאן.

בנוסף אבקש מכם לשתף במערכות המדיה החברתית את הבלוג המקדים לסרט האנימציה שאני עומדת לפרסם בהעתיד הקרוב. ההתרגשות מתגברת! נא לשתף מכאן את הפוסט.

HBNE

אַתָּה כותב את סיפור חייך‎.‎
אַתְּ בונה את עתידך‎:‎
הבחירות, הגוונים והסיפור שלך‎.‎

הכוח הוא שלנו!‏