זכרוני חולף עם הרוח:
בא והולך,
ומשאיר עקבות חסרות...
מידי פעם אני נזכרת בחלקי אירועים או פרטים, ללא יכולת לקשר, ואני נשארת ללא מידע בעל ערך כלשהו. כך למשל, חרוט בזיכרוני, שאסור בהחלט לערבב פריט לבוש מודפס אחד עם אחר או שללבוש מכנס או גְמִישׁוֹנִים (פוזמקאות) מתחת לשמלה או חצאית אסור בתכלית האיסור: ממש מעשה מארץ לעולם לא!
הגעתי לארץ ישראל לביקור ראשון בשנת 1976. התחלתי את מסעי האווירי כאשר נחטפה טיסת אייר פראנס 139 בדרכה לתל אביב. בחניית ביניים בציריך הורידו את כולנו מהמטוס אל תוך מחסן מחניק וחם. שם הם פתחו ופרקו את כבודתנו עד הפריט האחרון. ימים ספורים לאחר מכן, כאשר חיל האוויר הישראלי שחרר את החטופים, אני זוכרת בבירור שהתהלכתי בתל אביב בין כל החוגגים עם חולצות עליהן מודפס:
“כל הכבוד לצה”ל”.
זה היה ללא ספק אירוע מרגש שהשאיר חותמת בזיכרוני...
בימים ההם, הדרך משדה תעופה לוד דאז עד לגבול הצפוני, הייתה ארוכה ומייגעת. כאשר סוף סוף הגענו לקבוץ המיועד לנו, בשעה לא שעה, חיכה לנו כיבוד קל. זאת הייתה פעם הראשונה אשר נחשפתי למאכל הלאומי: לחם עם ממרח שוקולד…
לחם עם ממרח שוקולד היה נראה לי סנדוויץ’ הזוי למדי…
בערך כמו שבן זוגי נחשף לסנדוויצ’ים האוהבים עלי באותה התקופה של חמאת בוטנים עם ריבה ובייגל עם גבינת שמנת ודג סלמון מעושן. במשפט:
“איחס, מגעיל!”
לימים, בפרט בביקור השני בארץ שהתארך לשנה, למדתי לחבב את חטיף המתוק, במיוחד בטיולים לסיני או בחליבות לילה ברפת. אף על פי כן, הוא נשאר בעינו חטיף מלא סוכר שהקשר בינו לבין שוקולד מקרי בהחלט.
שוקולד, theobroma cacao, מזון האלים, מוכר לבני אדם אי שם בין 2000-4000 שנה. בני המאיה והאצטקיים האמינו בסגולותיו של השוקולד. בין השאר עשו שימוש בשוקולד בחגיגיות מיוחדות כמשקה בפולחנים דתיים ולתרופות מרפא. כה מעורך היה עד שלעתים שימש אפילו כאמצעי תשלום.
אומרים השוקולד עשה עליה ל”יבשת” במאה השש עשרה יחד עם חזרתו של הרנאן קורטס מכיבוש אימפריית האצטקית. במפגש הראשון שלו עם המשקה החם והמר קורטס הכריז:
“זהו משקה של חזירים”!
אך לאחר שהומתק בסוכר, קיבל מקום של כבוד על ידי הכובשים האירופאים. השוקולד האלוהי היה נחמתם הבלעדית של עשירים לשנים רבות. השגתו הייתה מחוץ ליכולתם הכלכלית של פשוטי העם.
כיום שוקולד אהוב על ידי רובם ככולם. נתונים סטטיסטים משנת 2012 מראים שהעם השוויצרי שיאנים באכילת שוקולד:
בשנת 2012 אכל כל שוויצרי בממוצע לא פחות מ11.9 ק”ג שוקולד או כ – 240 חפיסות שוקולד של כ- 40 גרם כל אחת. לשם השוואה, כל אמריקאי אכל “רק” 5.5 ק”ג באותה השנה.
שוקולד טעים! על כך אין עוררין… אבל האם השוקולד בריא?
בואו ונראה איזו קסמים מתחבאים בתוך פולי הקקאו:
♦ כח האנטיאוקסידנטים עולה על זה של אוכמניות, רימונים ואסאי
♦ משפר את בריאות מערכת הדם
♦ מוריד לחץ דם
♦ מדכא דיכאונות
♦ משפר מצב הרוח
שוקולדים לכבוד יום האהבה, על מה ולמה?
סיבות רבות וטובת הן דרך המגנזיום (magnesium ) שמעלה את אושרנו, לפנתילאמין (phenethylamine) המדליק אהבה, לאננדמיד (anandamide) מקור לעונג, לטריפטופן (tryptophan) המשחרר סרוטנינים serotonin)), המטיב עמנו את מצב רוחנו.
על פי רוב, תהליך העיבוד של השוקולד כולל תסיסה בשדה של החקלאי, קליה בחום של כ100-150 מעלות צלזיוס והוספה של כימיקלים בכדי להגביר את הטעם. הקלייה נעשית כדי להפריד ביתר קלות את הקליפה מן פול הקקאו, לחטא את הקקאו ולשפר את טעמו. טיפול באשלגן פחמה (potassium carbonate) נעשה גם בכדי לשפר את טעמו וגם כדי להעצים את צבעו.
גם החום וגם הכימיקלים פוגעים בחלק ניכר מיתרונותיו.
ניתן לקנות פולי קקאו שלמים, שבורים (ניבס) וכן אבקת קקאו חיים, כלומר שהם לא עברו תהליך הקלייה ולא נפגעו מכימיקל זה או אחר. ניתן להשיגם גם פה בישראל, בכל חנות טבע.
אישית, אני לא מתחברת למאכל לחם עם שוקולד. אני מנסה להפחית את הגלוטן בתפריטי. וממרח שוקולד? למה לא פשוט למרוח סוכר על פורסת לחם?!
ברצוני לאתגר אתכם במשימה קולינארית פשוטה…
בכל פעם שאתם מזהים שאתם נמשכים למאכל לא בריא, תנסו לחשוב כיצד ניתן לשפר את איכויותיו. תשדרגו! אנו הישראלים שיאנים בשדרוגים.
אינני מבקשת שתפסיקו למרוח שוקולד,
להתחלה פשוט תשאירו את הלחם הלבן במכולת. במקומו חפשו לחם מדגנים מלאים, אולי כזה שנאפה במאפיית בוטיק קטנה. לדובדבן שבקצפת, אני מעניקה לכם מתכון לממרח שוקולד: פשוט ומהיר להפליא. והטעם אתם שואלים? השחר עולה וריחו אתו לשמיים. הטעם? אלוהי! תשכחו מכריכים לילדים. ליום אהבה הזה הכינו מעדן לחם עם ממרח שוקולד בלתי נשכח.
שחר חדש
המצרכים:
2 כפות שמן קוקוס נוזלי
4 כפות אבקת קקאו חיי
4 כפות סירופ מייפל טהור
1 כפית תמצית וניל טהורה
קורט מלח הימלאי (ורוד, יום האהבה או לא?!)
חלק נוסף ולא פחות חשוב, ביקרו בחנות הטבע השכונתית והכירו את המוצרים המוזרים הללו…
כדי להתחיל, צריך שמן קוקוס נוזלי. בחורף השמן מתקשה וכדי להשתמש בו לבישולים עלינו להמיסו. העמידו את צנצנת שמן הקוקוס בקערה עם מים רותחים. תוך דקות יהיה מספיק נוזל לשימוש.
הוסיפו את כל המרכיבים למעט הקקאו לקערה והקציפו ביד. לאחר קבלת תערובת אחידה המשיכו להקציף והוסיפו את הקקאו במספר מנות עד לקבלת ממרח.
ניתן לגוון עם הטעמים ולהוסיף למשל פלפל קאיין או קליפות לימון או תפוז מגורדות. לחטיף נפלא לפעילות ספורטיבית ניתן לטבול שקד או אגוז בממרח ולהכניס אל תוף תמר יבש.