קפה מישהו?

https://unsplash.com/
https://unsplash.com/

 

קפה מישהו?!‏

קפה, המקור הראשון לנוגדי חמצון?!

מה???!!!‏

הסתכלתי שוב וזה באמת היה כתוב וביותר ממקור אחד…‏

אם לדייק, קפה: המקור הראשון לנוגדי חמצון לעם האמריקאי. זה אותו ‏העם שהכריז שקטשופ (רסק עגבניות) וצ'יפס הינם ירקות הכלולים בחישוב ‏ארוחות מזינות‎ ‎בחוק האמריקאי ל"ילדים בריאים ללא רעב" (תוכנית ‏HHFKA‏).‏

הקפה נמצא בצמרת המוצרים הנצרכים: המקור הראשון לנוגדי חמצון מתוך ‏המזון הנצרך בממוצע. לא מפתיע שקפה מככב בראש הרשימה מבחינת ‏הצריכה אבל נוגדי חמצון? בריאות?‏

הרי קפה הוא לא בריא. הרי רובם כולם יודעים זאת. שתית קפה הינו הרגל ‏מגונה הלא כן?‏

coffeehaan170_hi
http://www.cartoonstock.com/

 

לשתיית קפה מתלוות לפעמים תופעות לוואי כמו עצבנות, כאבי ראש, ‏הפרעות שינה ועליה בלחץ הדם. לקפה חומציות יתר והוא עלול לגרום ‏לבעיות מעיים כגון צרבת, ריפלוקס (החזר קיבה-ושט) ולכיבים. קפה הוא גם ‏משתן ובכך גורם לאיבוד נוזלים בגוף. כמו כן, הוא מגרה את בלוטת יותרת ‏הכליה‎ ‎‏ וגירוי יתר יכול להוביל למתח, עייפות,‏‎ ‎דכדוך, ירידה בחשק מיני, ‏ערפול מוחי ואף לעייפות כרונית. נוכחות הקפאין בקפה ממריצה ועשויה ‏לגרום להתמכרות.‏

מזון מן הצומח, כוווולם יודעים שהוא בריא. קפה, מקורו נמצא בצומח הלא ‏כן? מזון מן הצומח הינו מקור נפלא לנוגדני חמצון למיניהם. וכך גם הקפה ‏מביא לנו ארסנל עשיר של נוגדי חמצון.‏

תזונה היא מדע בחיתוליו וכל הזמן אנחנו מגלים עובדות חדשות ולפעמים ‏אף סוטרות…

בכדי להבין את יתרונותיו וחסרונותיו של מזון זה או אחר, עלינו ‏לקחת בחשבון אוסף רחב של משתנים, פעולות גומלין, גורמים סביבתיים, ‏סגנונות חיים ואין ספור רכיבים נוספים. המחקר האמיתי הוא זה שמתבצע ‏מחוץ למעבדה כאשר קשה מאוד לבודד משתנים רבים.‏

לאחרונה, חוקרים גילו שסיפור הקפה אינו שחור כפי שחשבו…‏‎

מחקרים אחרונים מצביעים על יתרונות רבים לשתיית קפה, קפה נטו (ללא ‏סוכר, ללא חלב):‏

♦ נותן הגנה מפני סוכרת סוג 2‏
♦ מקטין את הסיכויים לחלות במחללת פרקינסון
♦ מגן מפני אלצהיימר
♦ מוריד את הסיכון לחלות בסוגי סרטן מסוימים כמו פרוסטטה, כבד, ‏כליה ומי הגס
♦ מפחית במידת מה את הסיכוי לחלות במחלות לב וכלי דם
♦ מסייע לשרפת שומנים כאשר נצרך לפני פעילות ספורטיבית

לי מעולם לא הייתה משיכה לקפה. הוריי אומנם שתו קפה,‎‎‎והרבה…‏‏‎‎‎ זכור ‏לי שהיו טוחנים בבית קפה ומכינים "קפה פילטר".

ריח פולי הקפה הקלויים ‏וקפה טרי משכר אותי עד עצם היום הזה.‏

בגיל שלושים ומשהו למדתי לשתות תה. בגיל ארבעים ומשהו למדתי ‏לשתות
‎‎‎קפה נס פושטי‎‎‎ של עילית ולאחר מכן ‏‏
‎‎‎ קפה הפוך על הפוך‏‏‎‎‎ (הרבה ‏מאוד חלב עם מעט מאוד קפה).
שתיית תה וקפה הייתה לרוב עבורי הרגל ‏שרכשתי בכדי להשתלב חברתית ולא מעבר לזה.

היום בגיל 54 החלטתי לעשות ניסיון ולשתות זאת בפעם ראשונה בחיי קפה ‏אספרסו לפני רכיבה על אופניים. מודה אני שזאת לא הייתה בדיקה מדעית ‏לפי כל קני מידה. אפילו התפרעתי והוספתי עוד משתנה למשוואה. אימצתי ‏אופני הדגמה שהם קדמת הטכנולוגיה לרכיבת שבת עם יקירי.

משהו ‏בנוסחה הזאת הצליח לי מאוד. הייתי פנתר, ציפור דרור. ‏☺

ברצוני להדגיש שגילויים מרעישים לכיוון זה או אחר איננה סיבה למסיבה. ‏

חשדהו וכבדהו.

דעו את מקור המידע שמגיע אליכם. מוטב תמיד להצליב ‏ולאשר את המקור מעוד כיוון או שנים. דעו לבדוק את סמכות המקורות. ‏האם המידע מגיע מקור אמין ומדעי או סתם רכילות או פרסומת. האם ‏המידע מקודם על ידי בעל עניין? אל תקבלו גושפנקה גורפת לצרוך כמויות ‏מופרזות ממזון תורן "מלך הכיתה".

כל אחד מאתנו עולם במלאו: כל גוף, כל ‏איש ואישה. מה שטוב לי לא בהכרח טוב לך. מה שטוב לאחד לא תמיד טוב ‏לאחר.

וחזרה לעיננו של הקפה. לקפה על כל יתרונותיו יש עדין לא מעט חסרונות. ‏לא להשתגע! בכדי להפיק את המרב, תשתו קפה איכותי וטרי ככל ‏שאפשר, אם לא בשביל טעמו המשובח והארומה העשירה אז על מנת ‏להנות מיתרונותיו התזונתיים. לשיא הפסגה קפה אורגני על יתרונותיו בר ‏הקיימה, אבל זה כבר סיפור אחר…‏

שחור כשטן,
חם כמו הגיהינום,
טהור כמלאך,
מתוק כאהבה.‏

‏(זהו המתכון לקפה על פי טליראנד הצרפתי 1754-1838)