כמה אופייני, אדון "מובן מאליו" בתרדמת ואינו יודע כלל מה עולל…
מֶיידֶיי, מֶיידֶיי!
אנחנו לא תמיד ערניים לעוצמתם של הדברים הפשוטים בחיינו. עלינו להוקיר תודה יום יום. מי יודע, אולי מחר נופתע מחסרונם…
בגיל 54 מאותת לי גופי על בואו של שינוי. כל עסקי השינה התהפכו על יוצרם. פתאום מתמלאים בי געגועים לאוצר שהלך לאיבוד: אוצר שלא יסולא בפז.
אט אט אני לומדת להתמודד עם כל מיני תופעות: קשיי הרדמות, שינה טרופה: התעוררויות באמצע הלילה, קימה בשעה לא שעה והכואב מכל תחושה של החמצה והגעגועים.
העונג להתכרבל במיטה ולפלרטט עם קרני השחר, לפיהוק הענק המגרש את שאריות העייפות ולמצברים הטעונים באנרגיה מחודשת ומוכנה לטרוף את היום החדש: לכל אלו אני קוראת לשוב הביתה.
מעולם לא הייתי ציפור לילה. תמיד הקדמתי קום והלכתי לישון הרבה לפני חברי ובני ביתי. השינה באה בקלות ונמשכה לה ברצף מהנה עד לבוקר שלמחרת.
כאשר השעון היה מצלצל באכזריות בלתי מתחשבת ב4:30 בבוקר לחליבת בוקר, מעיר באכזריות, זה כאב, כאב מאוד. האימהות, גם היא, חיבלה בשנת הישרים… והילדים? כן, גם הם כל אחד בתורו, הצטרפו בחוסר התחשבות תינוקי ועמדו על שלהם בשעות הקטנות של הלילה וגדעו את שנתי, את אותה שנת ישרים נפלאה.
יעפת המעייפת מכולם. כל נסיעה לביקור משפחתי בארצות הברית קרקעה אותי למשך שבועות.
תסמיני הג'ט-לג ניצחו אותי והפכו אותי לסמרטוט רצפה!
שמעתם פעם על אנשים שיש להם כושר שינה מולד? היכולת להירדם ולקום בן רגע?! אני חייה בצלו של אחד כזה!
צריך לישון? פשוט מניחים את הראש. ככה, כה פשוט!
טסים לחו"ל? מעבירים את השעון לפי השעון החדש ובזה זה נגמר. הסוד הוא להירדם כבר על הקרקע, עוד הרבה לפני שהמטוס ממריא. מתעוררים כאשר מגישים ארוחה. קפה וקינוח ושוב נרדמים. השעון מכוון: הן הפנימי והן החיצוני. במלון הולכים לישון לפי השעון החדש ומתעוררים כמו חדש ליום עבודה מעבר לים ללא שום תופעות של יעפת. מדהים הלא כן!?
אני נעזרת בשיקוי והוא זה שנרדם! לפעמיים כל כך מעצבן לחיות במחציתו..
.אנחנו חיים בעולם מחובר וחי 24/7. הקשב ותשומת הלב כל הזמן "מקוון" בעקבות הכסף: האינטרנט והכלכלה אוחזים כל חלקה טובה. זמננו הוא מצרך יקר. אות של כבוד מוענק למי שמצליח לישון פחות שעתיים בלילה.
כשהאדם הקדמון הלך לישון, עלול היה להתעורר כשהוא נטרף על ידי חיות פרא. למרות הסיכון, הלך לו הקדמון לישון… כנראה שהשינה חשובה לגופינו אחרת מזמן היינו מתאמים את עצמינו אבולוציונית.
נומי נומי – !O sleep! O gentle sleep
בתקופות קודמות, ידעו להעריך ולהלל את השינה. שייקספיר שיבחה בשיריו וכתביו. מנגד, בראשית הזמן המודרני, התגאה תומאס אדיסון ביכולתו לישון רק כארבע שעות בלילה. גם מרגרט טאצ'ר התפרסמה באמרה: "שינה זה לרכרוכיים".
לאחרונה מתעוררת התעניינות מחודשת ונושא השינה עלה לכותרות הן בתקשורת והן במחקרים. יתכן שהתפקחנו וסוף כל סוף אנו ערניים (!) למחיר הכבד שאנו משלמים או שפשוט חידושי הטכנולוגיה מאפשרים לנו לחקור למעמקים.
מעניין יהיה לבנות תרשים. על ציר ה-X לשרטט את השנים החל מ1880 ועד להיום הזה. בציר ה-Y לשרטט את ממוצע שעות השינה ללילה. על הרקע למקם בשנים הרלבנטיות את תגליות הטכנולוגיות כמו: נורת חשמל, רדיו, טלוויזיה, מחשב, טלפון סלולרי, אינטרנט, טאבלט, טלפון דור גאון וכו'. ללא ספק ,האור המלאכותי והעניין הרב שנוצר סביב האביזרים הללו פוגע לנו בשינה: הן באיכות והן בכמות.
אז כן, כולם יודעים שכשליש מן החיים מושקע בשינה. אם כן אז מהו שיעור התשואה הפנימי? מה הם הסיכויים והסיכונים כאחד?
המדע מתפתח ומתחדש כל הזמן. מה שנכון להיום לא תמיד נכון מחר.
שלוש השערות מקובלות היום לפונקציות השינה:
♦ שיקום
♦ שימור אנרגיה
♦ עיבודים למוח וגיבוש הזיכרון
שינה טובה יכולה לתרום לנו בדרכים רבות הכוללות:
♦ שיפור ריכוז
♦ הגברת קשב
♦ חידוד תהליך קבלת החלטות
♦ מעשיר יצירתיות
♦ מפחית סיכוי לפתח סוכרת מסוג 2
♦ תורם לבריאות נפשית
♦ מפחית את הסיכויים לחלות באלצהיימר, פרקינסון, אוסטאופורוזיס וסרטן
♦ מפחית את התנודות במצב הרוח
♦ מפחית מתחים
♦ ממתן התנהגות אימפולסיבית
♦ מקטין סיכויים לשימוש מוגבר בניקוטין, אלכוהול
♦ מפחית סיכויים לאכילת יתר
♦ מחזק את המערכת החיסונית
♦ מאפשר לשיקום המוח ותהליך ניקוי וסילוק פסולת ביולוגי רעילה
מחסור בשעות שינה יכול להפוך את כל יתרון לחיסרון. השינה יעילה רק במידה וישנים מספיק!
קיימים מחקרים מרתקים חדשים המצביעים על נזקים בלתי הפיכים כתוצאה ממחסור מצטבר בשינה. "חוב בשינה" עשוי לחבל ולהרוג נוירונים ותאי המוח. הצטברות של פסולת כגון חלבון העמילואיד מביאה להגדלת הסיכון והסיכויים לחלות במחלות כמו אלצהיימר ופרקינסון.
אז כן, השינה גוזלת אולי מזמנך היקר, אבל היא איננה בטלה וחוסר מעש!
רגע לפני שאתם רצים להתנתק ולעמם את האורות רצית לחלוק אתכם שני סרטונים: אחד משעשע והשני מרומם.