השחר עולה

shachar blog2

זכרוני חולף עם הרוח:
בא והולך,
ומשאיר עקבות חסרות.‏..

מידי פעם אני נזכרת בחלקי אירועים‎ ‎או פרטים, ללא יכולת לקשר, ואני ‏נשארת ללא מידע בעל ערך כלשהו. כך למשל, חרוט בזיכרוני, שאסור ‏בהחלט לערבב פריט לבוש מודפס אחד עם אחר או שללבוש מכנס או ‏גְמִישׁוֹנִים (פוזמקאות) מתחת לשמלה או חצאית אסור בתכלית האיסור: ‎‎‎‏ממש מעשה מארץ לעולם לא!

הגעתי לארץ ישראל לביקור ראשון בשנת 1976. התחלתי את מסעי האווירי ‏כאשר נחטפה טיסת אייר פראנס 139 בדרכה לתל אביב. בחניית ביניים ‏בציריך הורידו את כולנו מהמטוס אל תוך מחסן מחניק וחם. שם הם פתחו ‏ופרקו את כבודתנו עד הפריט האחרון. ימים ספורים לאחר מכן, כאשר חיל ‏האוויר הישראלי שחרר את החטופים, אני זוכרת בבירור שהתהלכתי בתל ‏אביב בין כל החוגגים עם חולצות עליהן מודפס:

‎‎‎ "כל הכבוד לצה"ל".

‎‎‎ זה היה ‏ללא ספק אירוע מרגש שהשאיר חותמת בזיכרוני.‏..

בימים ההם, הדרך משדה תעופה לוד דאז עד לגבול הצפוני, הייתה ארוכה ‏ומייגעת. כאשר סוף סוף הגענו לקבוץ המיועד לנו, בשעה לא שעה, חיכה ‏לנו כיבוד קל. זאת הייתה פעם הראשונה אשר נחשפתי למאכל הלאומי: ‏לחם עם ממרח שוקולד…‏

לחם עם ממרח שוקולד היה נראה לי סנדוויץ' הזוי למדי…

בערך כמו שבן זוגי ‏נחשף לסנדוויצ'ים האוהבים עלי באותה התקופה של חמאת בוטנים עם ‏ריבה ובייגל עם גבינת שמנת ודג סלמון מעושן. במשפט:

‎‎‎ "איחס, מגעיל!"‏

לימים, בפרט בביקור השני בארץ שהתארך לשנה, למדתי לחבב את חטיף ‏המתוק, במיוחד בטיולים לסיני או בחליבות לילה ברפת. ‎‎‎אף על פי כן, הוא ‏נשאר בעינו חטיף מלא סוכר שהקשר בינו לבין שוקולד מקרי בהחלט.‏

שוקולד, ‏theobroma cacao‏, מזון האלים, מוכר לבני אדם אי שם בין 2000-‏‏4000 שנה. בני המאיה והאצטקיים האמינו בסגולותיו של השוקולד. בין ‏השאר עשו שימוש בשוקולד בחגיגיות מיוחדות כמשקה בפולחנים דתיים ‏ולתרופות מרפא. כה מעורך היה עד שלעתים שימש אפילו כאמצעי תשלום.‏

אומרים השוקולד עשה עליה ל"יבשת" במאה השש עשרה יחד עם חזרתו ‏של הרנאן קורטס מכיבוש אימפריית האצטקית. במפגש הראשון שלו עם ‏המשקה החם והמר קורטס הכריז:

‎‎‎ "זהו משקה של חזירים"!

אך לאחר ‏שהומתק בסוכר, קיבל מקום של כבוד על ידי הכובשים האירופאים. ‏השוקולד האלוהי היה נחמתם הבלעדית של עשירים לשנים רבות. השגתו ‏הייתה מחוץ ליכולתם הכלכלית של פשוטי העם. ‏

כיום שוקולד אהוב על ידי רובם ככולם. נתונים סטטיסטים משנת 2012 ‏מראים שהעם השוויצרי שיאנים באכילת שוקולד:

בשנת 2012 אכל כל ‏שוויצרי בממוצע לא פחות מ11.9 ק"ג שוקולד או כ – 240 חפיסות שוקולד ‏של כ- 40 גרם כל אחת. לשם השוואה, כל אמריקאי אכל "רק" 5.5 ק"ג ‏באותה השנה.‏

שוקולד טעים! על כך אין עוררין…‎‎‎ אבל האם השוקולד בריא?

בואו ‏ונראה איזו קסמים מתחבאים בתוך פולי הקקאו:‏

‏♦ כח האנטיאוקסידנטים‏ עולה על זה של אוכמניות, רימונים ואסאי
‏♦ משפר את בריאות מערכת הדם ‏
‏♦ מוריד לחץ דם
‏♦ מדכא דיכאונות
‏♦ משפר מצב הרוח

שוקולדים לכבוד יום האהבה, על מה ולמה?

סיבות רבות וטובת הן דרך ‏המגנזיום (magnesium ‎) שמעלה את אושרנו, לפנתילאמין (‏phenethylamine‏) המדליק ‏אהבה, לאננדמיד (‏anandamide‏) מקור לעונג, לטריפטופן‎ ‎‏(‏tryptophan‏) ‏המשחרר סרוטנינים ‏serotonin)‎‏), המטיב עמנו את מצב רוחנו.‏

על פי רוב, תהליך העיבוד של השוקולד כולל תסיסה בשדה של החקלאי, קליה בחום של כ100-150 מעלות צלזיוס והוספה של כימיקלים ‏בכדי להגביר את הטעם.‏ הקלייה נעשית כדי להפריד ביתר קלות את הקליפה מן פול הקקאו, לחטא ‏את הקקאו ולשפר את טעמו. טיפול באשלגן פחמה (‏potassium ‎carbonate‏) נעשה גם בכדי לשפר את טעמו וגם כדי להעצים את צבעו.‏

‎‎‎ גם החום וגם הכימיקלים פוגעים בחלק ניכר מיתרונותיו. ‏

ניתן ‏לקנות פולי קקאו שלמים, שבורים (ניבס) וכן אבקת קקאו חיים, כלומר שהם ‏לא עברו תהליך הקלייה ולא נפגעו מכימיקל זה או אחר. ניתן להשיגם גם ‏פה בישראל, בכל חנות טבע.‏

אישית, אני לא מתחברת למאכל לחם עם שוקולד. אני מנסה להפחית את ‏הגלוטן בתפריטי. וממרח שוקולד? למה לא פשוט למרוח סוכר על פורסת ‏לחם?!‏

ברצוני לאתגר אתכם במשימה קולינארית פשוטה…

בכל פעם שאתם מזהים ‏שאתם נמשכים למאכל לא בריא, תנסו לחשוב כיצד ניתן לשפר את ‏איכויותיו. תשדרגו! אנו הישראלים שיאנים בשדרוגים.

‏אינני מבקשת שתפסיקו למרוח שוקולד,

להתחלה פשוט תשאירו את ‏הלחם הלבן במכולת. במקומו חפשו לחם מדגנים מלאים, אולי כזה שנאפה ‏במאפיית בוטיק קטנה. לדובדבן שבקצפת, אני מעניקה לכם מתכון לממרח ‏שוקולד: פשוט ומהיר להפליא. והטעם אתם שואלים? השחר עולה וריחו ‏אתו לשמיים. הטעם? אלוהי! תשכחו מכריכים לילדים. ליום אהבה הזה ‏הכינו מעדן לחם עם ממרח שוקולד בלתי נשכח. ‏


שחר חדש

‏המצרכים:

2 כפות שמן קוקוס נוזלי
‏4 כפות אבקת קקאו חיי
‏4 כפות סירופ מייפל טהור
‏1 כפית תמצית וניל טהורה
קורט מלח הימלאי (ורוד, יום האהבה או לא?!)‏

חלק נוסף ולא פחות חשוב, ביקרו בחנות הטבע השכונתית והכירו את ‏המוצרים המוזרים הללו…‏

כדי להתחיל, צריך שמן קוקוס נוזלי. בחורף השמן מתקשה וכדי להשתמש ‏בו לבישולים עלינו להמיסו. העמידו את צנצנת שמן הקוקוס בקערה עם מים ‏רותחים. תוך דקות יהיה מספיק נוזל לשימוש. ‏

הוסיפו את כל המרכיבים למעט הקקאו לקערה והקציפו ביד. לאחר קבלת ‏תערובת אחידה המשיכו להקציף והוסיפו את הקקאו במספר מנות עד ‏לקבלת ממרח.‏

ניתן לגוון עם הטעמים ולהוסיף למשל פלפל קאיין או קליפות לימון או תפוז ‏מגורדות. לחטיף נפלא לפעילות ספורטיבית ניתן לטבול שקד או אגוז בממרח ולהכניס אל תוף תמר יבש.‏

תנו לשחר לעלות! מזל טוב: השתדרגתם!‏

הגב

Be the First to Comment!

Notify of
avatar
wpDiscuz