נחום תקום

pineapple2photo-1439514482347-839635004f66
https://unsplash.com/pineapple

במבט לאחור, קל להיות חכמים. תובנות מגיעות לא פעם לאחר הטעויות, ‏הנפילות והכוויות שמשאירות‏ את חותמם. יש לי שפע פנינים למסירה, אך ‏לא בטוח שאמצא להם "קונה".

בסיבוב השני הייתי עושה דברים אחרת…‏

דאגתי יתר על המידה לספירה של שלוש: שלוש כוסות חלב ליום. אתם לא ‏דואגים פי שלושה? שלושה מוצרי חלב ליום זה בריא, הלא כן? ‏

לא להשאיר בשר על הצלחת! חולני? חלשלוש? לא אצלנו!‏

קשה לשים את האצבע במדויק על האשמים לכך שהחלבון מן החי, הבשר, ‏החלב והביצים נחשבים לחלבונים האיכותיים ביותר.‏

כיצד נולד חלבון "כל יכול"?‏

שורש למילה פרוטאין (‏protein‏) מהמילה היוונית ‏proteios‏:  חשיבות הגבוהה ביותר או עומד ראשון.‏

יש מספר גורמים האחראיים לכך שחלבון מן החי נחשב ל"החלבון ‏האולטימטיבי".‏ חלקם אני אפרט אותם בהמשך:

החלבון המושלם
לא כל המידע מתפרסם
פרסומים שגויים
כוח לא פרופורציונלי נמצא בידי תאגידי ענק

החלבון המושלם

החלבון, אחד מאבני הבניה בגוף האדם, נבנה משרשרות של 20 חומצות ‏אמינו (תרכובות מאטומי פחמן, מימן, חמצן וחנקן) שונות. שמונה חומצות ‏מתוך ה-20 נחשבות כחיוניות, כלומר גוף האדם איננו יכול ליצור אותן וחייב ‏לקבלן דרך התזונה.‏

מאחר ולכל החלבונים מן החי יש את כל 20 חומצות האמינו (גם החיוניות ‏וגם הבלתי חיוניות) להן מוענק התואר הנכסף: החלבון המושלם.‏‎ ‎‏ ‏יש לציין שקיימים גם בעולם הצומח חלבונים מושלמים. דוגמאות לכך: קינואה,  כוסמת, זרעי המפ, זרעי צ'יה, סויה, כלורלה, ספירולינה, פולן דבורים, מאקה וג'וג'י ברי.

בפועל אם יהיה לנו תפריט מגוון הכולל את כל 8 חומצות האמינו ‏חיוניות, ידע גופינו המופלא ליצור את שאר חומצות האמינו החסרות.‏

מתוך שלל החלבונים מן החי, עומדת הביצה ונחשבת כמספר אחד (האכותית ביותר) ואחריה ‏החלב. ‏

המדד לאיכות החלבון נקרא הערך הביולוגי. הוא מדד מות החלבון שהגוף מצליח לצרוך. לשם השוואה, הערך הביולוגי של ביצה ‏הינו 0.99, חלב 0.85 ואורז 0.70.‏

האם ערך ביולוגי גבוה הוא תמיד דבר טוב? ‏

עגל מכפיל את גודלו לאחר כ-45 יום. לעומת זאת תינוק יכפיל את גודלו ‏רק לאחר כ-150 יום. כמו כן, תינוק יגיע לבגרות לאחר 17 שנה, זמן רב לאחר ‏שהעגל הגיע לבגרותו. הייתכן שמה שטוב לגידול של העגל לא בהכרח ‏טוב לתינוק? ‏

כשאהיה גדולה אני רוצה להיות פרה‎ …‎

cow_by_ppchan

במחשבה שנייה, אולי היעילות הביולוגית המדהימה הזאת היא לא בשבילי: ‏אני מוותרת מראש על הגדלת המנה …‏

מתאים לכם לגדול לרוחב בקצב בו גדל העגל???‏ לאחרונה‎ ‎מידותינו מתרחבות בקצב מוגבר‎…‎

בדיוק באותו האופן מזין הערך הביולוגי ה"מלכותי" (החלבון מן החי) את קצב התפשטותם של גידולים ‏סרטניים למיניהם…‏

רומן עם חלבון

love Af0sF2OS5S5gatqrKzVP_Silhoutte
https://unsplash.com/mayurgala

מאז התגלה החלבון בשנת על ידי גרהרד מולדר, נעשו אין ספור ‏מחקרים כדי למצוא את הכמות המומלצת לצריכה יומית. על סמך ‏צריכה ממוצעת של פועל גרמני של 3100 קלוריות, המליץ הפיסיולוג ‏הגרמני, קארל וויט, על צריכה יומית של 118 גרם חלבון. לצד ממצאיו של ‏וויט נעשו מדידות נוספות על ידי הרשויות באירופה ובאמריקה. כל ‏הממצאים הצביעו על צריכה מומלצת של 100 גרם ויותר חלבון ליום.‏

כאמור, המדידות נעשו לפי מדגמים מאוכלוסייה מערבית בעלת אמצעים. ‏לא נעשו בדיקות דומות בקרב אוכלוסיות חסרות אמצעים או בקרב ‏אוכלוסיות במקומות אחרים, הצורכות באופן מסורתי הרבה פחות חלבון מן ‏החי.‏

על פי אותם הממצאים, נקבעה הכמות המומלצת של חלבונים ליום לערך ‏הגבוה הרבה מעבר לצורך האמיתי של הגוף. ‏

לא כל המידע מתפרסם

לפני יותר ממאה שנה, הייתה לפרופסור צ'טאנדאן מאוניברסיטת ייל ‏תחושה שהמלצת הרשויות עבור חלבון מוגזמות במידה ניכרת. הוא האמין ‏שאנחנו אוכלים תפריט עשיר בחלבונים היות והאמצעים שלנו מאפשרים ‏זאת וצריכה כה גבוהה של חלבונים עלולה לפגוע בבריאותנו. הוא האמין ‏שצריכה מופרזת של חלבונים תתורגם להצטברותם של קריסטלים מזיקים ‏בכבד ובכליות.‏

פרופסור צ'טאנדאן החליט לערוך סידרה של בדיקות. בתחילה ערך שינויים ‏בתזונתו. את תפריטו היומי הגביל לשליש מכמות החלבון אותה קבע קארל ‏וויט כצריכה יומית מומלצת.‏

במשך תשע חודשים בהם ערך את הניסוי, המשיך בפעילותו הרגילה. ‏משקלו ירד מ-65 קילוגרם ל-58 קילוגרם, דלקת הפרקים בה חלה נעלמה ‏לפתע מברכיו, כאבי ראשו פחתו וכאבי הבטן הפכו לנדירים. בתקופה זו ‏אכל בממוצע רק כ-40 גרם חלבון ליום.‏

כדי לאמת את ממצאיו החליט פרופסור צ'טאנדאן לערוך בדיקות נוספות על ‏מספר קבוצות.‏

הוא הרכיב שלוש קבוצות: קבוצה של עובדי האוניברסיטה, קבוצה של ‏חיילים וקבוצה של ספורטאים. תוצאות קבוצת הספורטאים הן המעניינות ‏ביותר. חברי קבוצה זו הורידו את צריכת החלבון ל-64 גרם ליום ושיפרו את ‏ביצועיהם הספורטיביים ב-35%! לבסוף קבע צ'טאנדאן שצריכה ממוצעת ‏של 35-50 גרם חלבון מספקה בהחלט.‏

פרסומים שגויים

דיאטה לכוכב לכת קטן הינו ספר שתפרסם בשנת 1971 על ידי פרנסס מור אפ. בספרה היא טענה ‏שבכדי לקבל תזונת חלבון מספקת בתפריט טבעוני, יש לשלב מזונות ‏צמחיים שונים יחדיו‏ בכדי ליצור חלבון מלא. ‏

בפועל אין שום צורך לשלב מזון טבעוני זה או אחר בארוחה, אלא רק לאכול ‏מגוון רחב של מוצרים מן הצומח. גוף האדם ידע כבר כיצד לבנות את ‏החסר. למרבה הצער ספרה השאיר את חותמו ועד היום רווחת התאוריה ‏הזאת ומונעת מקוראים ושאר מאמינים רבים לוותר על אכילת מזון מן החי.‏

כוח לא פרופורציונלי נמצא בידי תאגידי ענק

לתאגידי ענק יש תקציבי פרסום ענקיים. במדינות רבות קיימות סובסידיות ‏הניתנות בצורה לא מאוזנת לתעשיית החלב והבשר על כל מוצריה.‏

הוזלת מוצרים מן החי באה בסופו של דבר על חשבון צריכת מזון מן הצומח, ובריאותנו. ‏העוצמה של תעשיות אלו רבה והיא כוללת בין השאר פרסומים שונים גלויים ‏וסמויים וכן מערכת משומנת של לוביסטים הפועלים בוועדות ממשלתיות ‏שונות.‏

בתרבות התזונה המערבית חרוטה עמוק המסורת של מזון המבוסס על ‏חלבון מן החי. צריכה של שלושה מוצרי חלב ביום (פרסום מבריק?) נקשרת ‏תמיד עם "בריאות" הציבור.‏‎ ‎‏ בחגים השולחנות הערוכים לא יהיו שלמים ‏ללא מרק העוף, הגפילטע פיש, צלי הבקר או עוף ממולא כל טוב ‏המסורתיים. בשבועות עמוס השולחן בשפע (לא שפוי תמיד) של מוצרי חלב ‏למיניהם.

אתגר גדול ניצב בפני אלה השואפים להתיר קשר כה עמוק בין ‏המסורת והמזון באמצעות נתונים שאינם תמיד גלויים לכל. ‏

אבל אני רוצה להיות גדול וחזק

חשבתם פעם היכן הפיל משיג את חלבונו…?‏

peel

אתמול בן זוגי היקר ארגן ארוחה סודית בהפתעה לכבוד יום הולדתי. הוא ‏שאל אותי אם אני מוכנה לבוא עם ראש פתוח?‏

מוכרחה להודות שחשדתי בקנוניה…‏

הרחקנו לכת עד לעיר הגדולה, לחפירות בלילינבלום 30, ת"א כדי להגיע ‏למסעדת 'ננוצ'קה', מסעדה גרוזינית טבעונית לא פחות ולא יותר!‏

לא האמנתי שהוא לוקח אותי אל תוך מבנה סתמי, לא מקושט הממוקם ‏ברחוב החפור. לא יכולתי לדמיין את ההפתעה שחיכתה לי!‏

מזל טוב! אוכלים ירוק

bday
ננוצ'קה

‏'ננוצ'קה' היא מסעדה קסומה עם תפאורה ייחודית כזאת, ללא מוטיב אחיד. ‏שולחנות וכסאות שונים זה מזה וכן, אוסף מגוון של תמונות על הקירות ‏וקישוטים על השולחנות. התפריט מגוון וייחודי לא פחות. המלצות המלצרים ‏הצליחו לקלוע לטעמנו. היה טעים ומענג מכל הבחינות. איזה כייף שאהובי ‏התאמץ וקלע בול!‏

‏"חזק, חזק, חזק"‏

כאשר בתנו הבכורה למדה לרכוב על אופניים, אבא היה מלווה אותה בריצה ‏ושר "חזק, חזק, חזק". זמר הוא לא היה אף פעם, אבל עד היום השיר הזה ‏מוטבע בזיכרוננו. ‏

אז היום זאת הייתה אני: חזק, חזק, חזק רכבתי. תדלקתי תחילה עם שייק ‏ירוק היו בה בין השאר עלי קייל (סוג של כרוב על) ופשתן שני מקורות על ‏של חלבון מן הצומח.‏

בנוסף תדלקתי על מנת ספירולינה טרייה שגם היא מקור על נוסף לחלבון.‏

green-bike
https://unsplash.com/alexandershustov

מובן שהתחמשתי באופניים הירוקים שלי גם כן! מזל שלא היה חם היום… ‏מזל ששוב יכולנו לשחק במים… ‏

כשהחום כבר טיפס למקומות באמת בלתי נסבלים, חיכתה לי בריכה יפה ‏כזאת בטבע. ללא עזרתם של המים הקרירים, לא יודעת אם היה בי הכוח ‏לקום שוב ולהמשיך לרכוב. איך שהוא אני תמיד מוצאת את הדרך לקום ‏ולחזור לסוס…‏

join me

pineapple3photo-1439156609385-e681443e0130
https://unsplash.com/pineapple

לבסוף באנו הביתה ורק נשאר לנו להוציא את האוכל מן התנור. סיום נפלא ‏לרכיבה נהדרת עם חבורה מקסימה. ‏

ברצוני להגיד תודה שקראתם את פוסט זה.

אם אהבתם ואתם לא מנויים, אבקש שתרשמו לרשימת ההפצה של הבלג. נא לרשם לרשימת התפוצה כאן.

בנוסף אבקש מכם לשתף במערכות המדיה החברתית את הבלוג המקדים לסרט האנימציה שאני עומדת לפרסם בהעתיד הקרוב. ההתרגשות מתגברת! נא לשתף מכאן את הפוסט.

HBNE

אַתָּה כותב את סיפור חייך‎.‎
אַתְּ בונה את עתידך‎:‎
הבחירות, הגוונים והסיפור שלך‎.‎

הכוח הוא שלנו!‏

שוב תודה ושבוע טוב!